Věděli jste, že...
Zázvor léčí?
Jeho léčivých vlastnosti si lidé cenili od dávných dob. Jako kulinářská přísada je součástí mnoha národních kuchyní. Zázvor (Zingiber officinale) pochází z tropických částí Asie – Indie, Číny, Indonésie. Zde je součástí národní kulinářské tradice. Do Evropy se díky obchodním cestám dostává již ve 14. století, od té doby se použití zázvoru velmi rozšířilo i u nás. Viděli jste již někdy kvést zázvor? Je to překrásná tropická rostlina s mohutnými růžovými až červenými květy. Od dávných dob se používají zásobní kořeny rostliny, dužnaté oddenky kryté světle hnědou slupkou. Čerstvý zázvor omamně voní a má štiplavou, kořenitou chuť. Zázvor si můžeme koupit i jako řezanou květinu.
O mnohostranných účincích zázvoru
Zázvor pomáhá v době nachlazení a chřipky, při zánětech horních cest dýchacích. To se užívá zázvorový čaj, nejlépe s citrónem a medem, dále můžeme vyzkoušet zázvorovou koupel. Zázvor dále tiší bolesti kloubů, pomáhá při žaludečních nevolnostech, je dobrý na trávení. Říká se, že má schopnost potlačovat rakovinu. Doporučuje se při těhotenských nevolnostech a bolestech. Tlumí bolesti hlavy a pomáhá při únavě a ospalosti. Působí celkově blahodárně na vitalitu těla i mysli. Zázvor dokáže navíc krásně prohřát celé tělo. Některé zdroje udávají, že je dobrý při hubnutí.