Věděli jste, že...
Yzop používáme v kuchyni i jako léčivku?
Yzop má své uplatnění v kuchyni i jako léčivá bylina. Je stálezelený a připomíná levanduli. Yzop lékařský (Hyssopus officinalis) je vytrvalá bylina, přesněji stálezelený polokeř pocházející ze Středomoří. Patří do čeledi hluchavkovité (Lamiaceae). Asi 60 cm dlouhé stonky zdobí klasy sytě modrých květů. Rostlinu pokrývají podlouhlé čárkovité listy svěže zelené barvy. V kuchyni se přidává do masitých pokrmů, paštik, nádivek, ke grilovaným masům, ke skopovému a k rybám. Je nepostradatelnou přísadou v bylinných likérech. Yzop je užitečný také v zahradě, odpuzuje totiž běláska, proto jej vysazujeme na záhon spolu se zelím a kapustou. Velký význam má yzop pro včelstvo, je medonosný.
Léčivý yzop
Yzop podporuje trávení, má antiseptické účinky, příznivě ovlivňuje trávení, pomáhá při nadýmání, také je dobrý proti zánětům dýchacích cest, je dobrý na kašel, pomáhá při chřipce, bolestem krku a nachlazení.
Tlumí astma, léčí revma, zabraňuje pocení (především nočnímu a klimakterickému). Má celkově stimulující účinky na lidský organismus. Yzop se suší nebo zmrazuje. Sklízí se kvetoucí nať, která má nejvíce účinných látek. Z yzopu se připravuje léčivý čaj nebo povzbuzující koupel.