Věděli jste, že...
Horkou novinkou sezóny je albície čokoládová?
Hitem sezóny je tento keř s okrasnými čokoládově zbarvenými listy, oceněný na mnoha soutěžích. Albície hedvábná, či podle kultivaru nazvaná čokoládová (Albizia julibrissin ´Summer Chocolate´) je novinkou na trhu. Pochází ze subtropických částí Asie, Japonska a Číny. Patří do čeledi citlivkovité (Mimosaceae). Je známá pro dekorativní, velmi jemné zpeřené listy, zajímavý květ i celkově malebný růst. Je to menší strom či keř. Má dvakrát zpeřené listy, které jsou při rašení žlutozelené, později vínové až čokoládově hnědé barvy. Kvete od července do září, její poupata jsou zeleno-žlutá, kulovitá. Květy jsou hlávky s velkým množstvím výrazných tyčinek na koncích nafialovělých.
U nás se doporučuje pěstovat v nádobě
Albície pochází, jak již bylo řečeno, ze subtropů, proto se doporučuje pěstovat v našich podmínkách v nádobě.
Přezimování je vhodné ve světlé místnosti při teplotě mezi 8-5°C. Albície by se však měla snést krátkodobě teploty až do -5°C. To je doba, kdy je třeba přenést na zimní stanoviště. Albície má ráda slunnou polohu, dobře propustnou půdu. V zimě ji zaléváme jen výjimečně a v březnu podle potřeby rostlinu přesadíme.