Věděli jste, že...
Medvědi hledají po zimním spánku česnek, aby si jím pročistili žaludek?

Čerstvě zelené, kopinaté, lesklé listy se podobají listům konvalinky, vyrůstají z podlouhlé cibule, která je obalená bílými, průsvitnými šupinami. Hladký, bledě zelený stonek, vysoký až 30 cm, je ukončen koulí bílých květů. Jeho silnou česnekovou vůni ucítíme dříve, než rostlinu spatříme. Tato vůně mu přinesla i název „divoký česnek" a právě ona vyloučí možnou záměnu s konvalinkou nebo jinou jedovatou bylinou. Listy česneku vyrůstají ze země v dubnu a květnu, někdy i dříve. Kvete však až uprostřed května a v červnu.

Usušené listy ztrácejí léčivé účinky, proto používáme listy čerstvé. Výborné jsou drobně nakrájené na chlebu s máslem, na bramborách, v polévkách, salátech, můžeme je připravit také jako špenát. Chceme-li mít medvědí česnek v domácnostech po celý rok, připravíme si z něj tinkturu nebo víno.
Tinktura: Nadrobno nakrájené listy nebo cibulky naplníme volně až po hrdlo láhve, zalijeme 38 až 40 procentní pálenkou a postavíme na čtrnáct dní na slunce nebo teplé místo (v blízkosti kamen). Používá se denně 10 až 15 kapek do vody. Lihový výtažek podporuje paměť, zabraňuje zvápenatění cév a zbavuje nás jiných zdravotních potíží.
Víno: Plnou hrst nakrájených listů krátce povaříme asi ve ¼ litru bílého vína, osladíme podle chuti medem a obden po doušcích popíjíme.
Zdroj: Maria Treben, Zdraví z boží lékarny z nakladatelství DONA