Věděli jste, že...
Medvědi hledají po zimním spánku česnek, aby si jím pročistili žaludek?
Tak tomu věřit nemusíme, ale pravdou je, že léčivé účinky česneku medvědího (Allium ursinum) jsou lidem známy už několik staletí. Je jednou z prvních jarních bylin, které můžeme sklízet na našich zahrádkách a které ve volné přírodě najdeme na humusovitých vlhkých loukách i pod keři v listnatých horských lesích.Čerstvě zelené, kopinaté, lesklé listy se podobají listům konvalinky, vyrůstají z podlouhlé cibule, která je obalená bílými, průsvitnými šupinami. Hladký, bledě zelený stonek, vysoký až 30 cm, je ukončen koulí bílých květů. Jeho silnou česnekovou vůni ucítíme dříve, než rostlinu spatříme. Tato vůně mu přinesla i název „divoký česnek" a právě ona vyloučí možnou záměnu s konvalinkou nebo jinou jedovatou bylinou. Listy česneku vyrůstají ze země v dubnu a květnu, někdy i dříve. Kvete však až uprostřed května a v červnu.
Česnek medvědí je vhodný pro jarní omlazovací kúry, odstraňuje škodlivé látky z těla, léčí chronické choroby kůže, má dobré účinky na žaludek a střeva, pročišťuje ledviny a močový měchýř, šťávou natřené rány se lépe hojí, odhleňuje organismus.
Usušené listy ztrácejí léčivé účinky, proto používáme listy čerstvé. Výborné jsou drobně nakrájené na chlebu s máslem, na bramborách, v polévkách, salátech, můžeme je připravit také jako špenát. Chceme-li mít medvědí česnek v domácnostech po celý rok, připravíme si z něj tinkturu nebo víno.
Tinktura: Nadrobno nakrájené listy nebo cibulky naplníme volně až po hrdlo láhve, zalijeme 38 až 40 procentní pálenkou a postavíme na čtrnáct dní na slunce nebo teplé místo (v blízkosti kamen). Používá se denně 10 až 15 kapek do vody. Lihový výtažek podporuje paměť, zabraňuje zvápenatění cév a zbavuje nás jiných zdravotních potíží.
Víno: Plnou hrst nakrájených listů krátce povaříme asi ve ¼ litru bílého vína, osladíme podle chuti medem a obden po doušcích popíjíme.
Zdroj: Maria Treben, Zdraví z boží lékarny z nakladatelství DONA