Věděli jste, že...
Bazalka je léčivá rostlina
Bazalku známe hlavně jako koření vhodné k rajčatům, středomořským zeleninám, omáčkám a k salátům. Čaj z bazalky však také posiluje žaludek a mírní nadýmájí. Bazalka obsahuje zvláště mnoho draslíku, vápníku a hořčíku, tak důležitých pro náš organismus. Působí zklidňujícím účinkem na nervovou soustavu a navozuje dobrou náladuBazalka pochází z Indie, kde byla zasvěcena bohu Višnu. Byla dokonce považována za svatou bylinu a používala se při náboženských obřadech. Její jméno „basilicum" je odvozeno z řečtiny a znamená „královský", což dokazuje, jak vysoko byla v minulosti ceněna. V německy mluvících zemích je pak bazalka podle toho nazývána „královskou bylinou" nebo „královským balzámem".
Do střední Evropy ji přivezl Karel Veliký, díky němuž se začala pěstovat jako léčivá bylina v klášterních zahradách. Dodnes je bazalka považována za posvátnou bylinu a užívána v obřadech řeckokatolických, budhistických a hinduistických církví. Existuje mnoho druhů a kultivarů Ocimum basilicum, které se liší velikostí, barvou a vůní, přičemž všechny můžeme v kuchyni použít.Zdroje: publikace Zahrada, nakladatelství BETA
Biodiversity Library Exhibition