Věděli jste, že...
Lopuch jako zelenina
Známé bodláky, které se na podzim spolehlivě přichytávají oblečení, patří lopuchu většímu, dnes považovanému pouze za plevel, dříve však využívanému také jako kořenová zelenina. V Japonsku byly dokonce vyšlechtěny kultivary se silnými a velmi chutnými kořeny, konzumovat lze také mladé listy připravované jako špenát.
Semena sebraná na podzim vysejeme na jaře na vzdálenost 30 cm. Pro dosažení dlouhého kořene je vhodné pěstovat lopuch v hrůbcích podobně jako třeba pórek.
V minulosti byla obliba lopuchu střídavá a když ho nepovažovali za plevel, tak ho doporučovali při vícero chorobách. Čínští léčitelé ho používali za lék při nachlazení, zápalu hrdla a plic. V devatenáctém století ho američtí lékaři považovali za výbornou močopudnou bylinu. Předepisovali ho při infekcích močového systému, potížích s ledvinami a bolestivém močení, kožních infekcích a zánětech kloubů.