Věděli jste, že...
Lopuch jako zelenina
Známé bodláky, které se na podzim spolehlivě přichytávají oblečení, patří lopuchu většímu, dnes považovanému pouze za plevel, dříve však využívanému také jako kořenová zelenina. V Japonsku byly dokonce vyšlechtěny kultivary se silnými a velmi chutnými kořeny, konzumovat lze také mladé listy připravované jako špenát.
Nestojí to za zkoušku?
Semena sebraná na podzim vysejeme na jaře na vzdálenost 30 cm. Pro dosažení dlouhého kořene je vhodné pěstovat lopuch v hrůbcích podobně jako třeba pórek.
V minulosti byla obliba lopuchu střídavá a když ho nepovažovali za plevel, tak ho doporučovali při vícero chorobách. Čínští léčitelé ho používali za lék při nachlazení, zápalu hrdla a plic. V devatenáctém století ho američtí lékaři považovali za výbornou močopudnou bylinu. Předepisovali ho při infekcích močového systému, potížích s ledvinami a bolestivém močení, kožních infekcích a zánětech kloubů.