Věděli jste, že...
Prospěšné topinambury
Topinambury patřily před dovezením brambor k základním evropským potravinám. Hlízy tohoto druhu slunečnice jsou velké asi jako brambory, často mají bizarní tvary a různé barvy – červenou, bílou, žlutou nebo fialovou. Sklizeň začíná v říjnu, ale může se protáhnout až do jara, protože hlízy jsou plně mrazuvzdorné.
Po vyjmutí ze země se však musí co nejdříve zpracovat, protože odpařují velké množství vody a rychle vysychají.
Na rozdíl od brambor neobsahují topinambury téměř žádný škrob, naopak obsažený inulin příznivě působí na střevní flóru, působí jako prevence gastroenterologických onemocnění, oživuje imunitní systém a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Topinambury jsou lehce nasládlé a poněkud připomínají artyčok. V kuchyni se používají strouhané syrové do salátů, mohou se však dusit, opékat i vařit.