Věděli jste, že...
Na dýni si pochutnají ptáci
Ať už jste použili dýni k oslavě halloweena nebo z ní připravíte kompot nebo polévku, vždy vám zůstane po vydlabání vláknitá dužina plná semen, která končí většinou na kompostu, protože dýně se mezi sebou kříží a semena se proto nehodí k výsevu příští rok. Chutnají však celé řadě ptáků – sýkorkám, pěnkavám, brhlíkům i vrabcům. Aby semena neplesnivěla, je třeba je pečlivě zbavit dužniny (propláchnout proudem vody) a usušit, nejlépe v teple a na stínu.
K podzimu patří dýňová polévka:
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme dozlatova na oleji. Přidáme na kostičky nakrájenou dýni a zalijeme vývarem. Necháme 20 minut povařit, dokud dýně nezměkne. Po uvaření polévku odstavíme a necháme vychladnout.
Dýňovou polévku rozmixujeme a ochutíme pepřem, solí, kari kořením a sladkou smetanou. Vše dáme zpět na mírný oheň a ještě chviličku povaříme.
Výbornou dýňovou polévku podáváme se lžičkou kyselé smetany a na talířku zdobíme čerstvou pažitkou, nasekanou bazalkou nebo pistáciovými oříšky.
Recept: vareni.cz