Věděli jste, že...
Lektvar nesmrtelnosti připravíte z kustovnice čínské?
Známější příbuznou této rostliny, kustovnici cizí (Lycium barbarum) můžeme objevit u nás volně v přírodě na neudržovaných svazích, rumištích, kolem zdí a vůbec v blízkosti lidských sídel. Mnohem zajímavější je však kustovnice čínská (Lycium chinense), jejíž plody se již několik let prodávají pod obchodním názvem goji berry. Červené malvičky jsou pravým zázrakem čínské medicíny – údajně prodlužují život!S jistotou můžeme tvrdit, že obsahují velké množství polysacharidů, bohaté spektrum aminokyselin, antioxidační karotenoidy a celou řadu dalších látek, jejichž chemické názvy by nám asi moc neprozradily. Důležitější bude vědět, že zlepšují imunitní systém a obranyschopnost organismu, podporující kvalitní zrak, pomáhají snižovat cholesterol, léčí migrény, potlačují nespavost, pozitivní účinky byly zjištěny také při léčbě leukémie. Zlepšují také krvetvorbu, snižují krevní tlak, používají se jako podpůrný prostředek při léčbě astmatu, alergií a lupénky.
Kustovnice se pěstuje u nás jako keř vysoký kolem dvou metrů. Má trnité keře, což trochu znesnadňuje sklizeň plodů připomínajících šípek, které se objevují na tříletých rostlinách koncem léta. Ideální je konzumace čerstvých plodů – čerstvé však vydrží jen několik málo dní. Pro uschování je vhodné plody usušit. Tak je lze koupit také v prodejnách zdravé výživy.
Lihový výluh nesmrtelnosti
Asi 100 g plně vyzrálých, nejlépe čerstvých plodů vložíme do jednoho litru 40% lihu a necháme vyluhovat asi dva měsíce. Pak můžeme přidat trochu cukru nebo medu a užíváme dvakrát denně tři lžíce nalačno včetně plodů.