Věděli jste, že...
Cikorka je z čekanky?
Kdo někdy slyšel o cikorce, náhražce kávy, nebo ochutnal jarní salát chicorée, pak určitě zná čekanku obecnou. Tato suchomilná, houževnatá rostlina zaujme v červnu a červenci nápadně modrými květy, které se brzy odpoledne zavírají. V zahradě ji sice objevíme jen málokdy, zato za plotem, na okraji polí či na louce můžeme čekanku vidět poměrně často. Válečná cikorková „káva" patřila dříve k běžným součástem jídelníčku zejména na venkově, dnes se přidává do kávovinových náhražek (např. Caro).Kořen se sklízí na podzim, důkladně se usuší a semele na prášek, který se mírně upraží. Vysokou teplotou se mění složení obsažených látek, což dodává čekance lahodnou chuť i vůni. Z upraženého prášku se pak nápoj připravuje zalitím horkou vodou, doslazením a přidáním mléka. Na rozdíl od běžné kávy neobsahuje kofein, je tedy vhodný pro děti či diabetiky.
Jiné využití v kuchyni mají listy čekanky, které se přidávají do salátů. Protože však obsahují velké množství tříslovin, jsou výrazně hořké. Pro použití v kuchyni je proto třeba odříznout stávající listy a zaklopit trs například květináčem. Nově rašící listy mají světle zelenou až žlutou barvu, jsou velmi křehké a chutné.
Velmi zajímavě chutnají pečená jablka s čekankovými listy: jablka zbavíme jádřinců, rozkrájíme na osminky a podusíme na másle. Zasypeme jemně posekanými listy čekanky a ještě chvíli podusíme. Podle chuti přidáme cukr a sůl.