Věděli jste, že...
Dřín byl u nás nejpěstovanějším ovocem?

Červené, protáhle oválné plody s velkou peckou se začínají vybarvovat koncem léta, jsou však ještě poměrně trpké. Za syrova se dají konzumovat až poté, co trochu změknou a změní svou barvu do temně rudé. V tuto chvíli však začínají také opadávat.
V tradiční medicíně se využívají plody pro vyšší obsah organických kyselin, tříslovin, pryskyřic a dalších látek s antioxidačními účinky, minerálů a především vitamínu C. Dřínky mají také vysoký obsah draslíku a až desetinásobně vyšší obsah železa a manganu než jablka.
Pokud nechceme plody konzumovat syrové, můžeme z nich připravit želé, džem, kompot či je použít podobně jako švestky pro výrobu pálenky.
Dřízeb
Půl kilogramu dřínků rozvaříme a propasírujeme spolu se čtvrt kilogramem zralých bezinek. Do propasírované hmoty přidáme čtvrt kilogramu syrových bezinek, půl kilogramu želírovacího cukru a krátce povaříme. Horkou směsí plníme skleničky, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Používáme stejně jako marmeládu.
Zdroj receptu: jerabina.xf.cz