Věděli jste, že...
Sympatické bíložluté kvítky přivádějí k šílenství majitele precizně pěstěných trávníků, přitom jsou pravými symboly jara a také
léčivými rostlinami – mají protizánětlivé a expektoranční účinky, jsou součástí čajových směsí, čaj ze sedmikrásky se používá při rekonvalescenci zápalu plic.
Květy před rozvinutím můžeme naložit jako kapary – hrst poupat svaříme s trochou soli a estragonového octa a ještě horké naplníme do sklenic. Chutnají už po několika dnech.
Z jarních lístků můžeme připravit salát nebo je použít sekané do míchaných vajec, pomazánek a polévek.
Sedmikráskové pesto:
40 g sezamových a 40 g slunečnicových semen necháme den předem nabobtnat ve vodě. Pak je společně s 50 g parmezánu, špetkou soli a asi 200 ml olivového oleje rozvaříme na kaši a přidáme asi 150 g jemně posekaných listů sedmikrásky. Pesto můžeme použít čerstvé nebo uchovat několik týdnů ve sklenici zalité vrstvou olivového oleje a uložené v lednici.