Věděli jste, že...
Květy muchovníku přečkají i pozdní mrazy

Muchovníky (Amelanchier) se pěstují především právě pro temně modré až fialové plody, které dozrávají začátkem léta a objevují se na všech druzích tohoto rodu. Rostliny plodí asi ve třech letech věku a jsou samosprašné, takže stačí vysadit jen jeden keř. V dospělosti je možné z jednoho keře sklidit kolem deseti kilogramů sladkých, lehce pikantních šťavnatých plodů. Dozrávají postupně, takže i sklizeň je vhodné provádět průběžně, nejlépe rovnou do úst... Sklizené plody můžeme nechat ještě několik dnů na teplém, stinném místě přezrát – zvýší se v nich obsah šťávy.
Plody obsahují až dvanáct procent cukru, vlákninu, organické kyseliny, třísloviny, pektiny, karotin, vitamíny C a B2 a anthokyany, které působí jako prevence řady civilizačních chorob včetně rakoviny.
Kromě nejsnadnější konzumace syrových plodů lze z muchovníku připravit džem nebo kompot, vylisovanou šťávu můžeme spolu se šťávou rakytníku použít pro míchané nápoje.
Muchovníkový džem
Asi jeden kilogram omytých plodů podlijeme jedním decilitrem vína a vaříme čtvrt hodiny. Pak přidáme 40 dkg cukru, půl lžičky skořice, čtyři roztlučené hřebíčky a vaříme doměkka. Pak plody jemně rozmačkáme, přidáme půl lžičky kyseliny citronové a horkou směs nalijeme do skleniček. Uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Používá se ke svíčkové místo brusinek, do ovocných pohárů i na pečivo.