Věděli jste, že...
Toto staré rčení odkazuje na odvěké využívání této rostliny v lidovém léčitelství. Hustě rozvětvený keřík
šalvěje lékařské (
Salvia officinalis) – vysoký asi 50 cm zaujme šedozelenými listy a modrofialovými, růžovými nebo bílými květy podobnými hluchavce.
Využívají se čerstvé nebo sušené listy – sbíráme je za slunných, teplých dnů, nejlépe v poledne, kdy obsahují nejvíce éterických olejů, a sušíme ve stínu.
Šalvějový čaj má široké účinky – používá se při nadměrném pocení, při potížích zažívacího traktu, nadýmání, křečích, nemocích jater, jako kloktadlo při krvácení dásní.
Kromě toho je šalvěj
výborné koření pro mastná jídla a divočinu, dříve se podobně jako anýz přidával do pečiva rozdrcený list šalvěje.