Věděli jste, že...
Blankytně modré
květy brutnáku lékařského (Borago officinalis) sice nejsou příliš nápadné, protože se sklánějí k zemi, přesto by brutnák neměl chybět v žádné bylinkové zahradě. Jeho pojmenování je odvozeno z arabského buharay, „otec hrubosti", protože má drsné, ochlupené listy. Kromě toho, že olej ze semen brutnáku se používá při zánětech ledvin, močového měchýře, kašli a revmatických onemocněních, lze celou rostlinu využít také v kuchyni.
Šťavnatý stonek má chuť podobnou okurce, proto se po oloupání používá v salátech, v ruské kuchyni jsou listy náhražkou okurek pro polévku okrošku, studený boršč i jako náplně do pirohů. V západních kuchyních se listy připravují jako špenát, mladé listy se upravují na cibulce a na másle, jako salát v kombinaci s octem, cibulí, pepřem a olejem. Čerstvé květy se pojídají s cukrem nebo se používají jako jedlá dekorace pokrmů.