Věděli jste, že...

Modré kvítky chutnají s cukrem

Borage_flowerBlankytně modré květy brutnáku lékařského (Borago officinalis) sice nejsou příliš nápadné, protože se sklánějí k zemi, přesto by brutnák neměl chybět v žádné bylinkové zahradě. Jeho pojmenování je odvozeno z arabského buharay, „otec hrubosti", protože má drsné, ochlupené listy. Kromě toho, že olej ze semen brutnáku se používá při zánětech ledvin, močového měchýře, kašli a revmatických onemocněních, lze celou rostlinu využít také v kuchyni.
640px-Borage_Borago_officinalisŠťavnatý stonek má chuť podobnou okurce, proto se po oloupání používá v salátech, v ruské kuchyni jsou listy náhražkou okurek pro polévku okrošku, studený boršč i jako náplně do pirohů. V západních kuchyních se listy připravují jako špenát, mladé listy se upravují na cibulce a na másle, jako salát v kombinaci s octem, cibulí, pepřem a olejem. Čerstvé květy se pojídají s cukrem nebo se používají jako jedlá dekorace pokrmů.
Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner