Věděli jste, že...
Na dobrou mysl je dobromysl
Dobromysl je většině lidí důvěrně známá pod názvem oregano, anebo také dobráček či divoká majoránka. Trhala se na svatého Jana, aby po celý rok chránila lidi i zvířata. Rodové jméno Origanum je odvozeno z řeckých slov „oros ganos" – tj. radost z hor. Dobromysl zahrnuje asi 20 druhů rostoucích převážně ve Středozemí a na Blízkém východě, u nás roste pouze jeden druh. Celkově se vyskytuje v celé Evropě, dále také na Kanárských ostrovech, v severozápadní Africe, v Malé Asii, na Kavkaze, v jižní Číně ad.
Jak český název této byliny napovídá, při delším pravidelném podávání působí dobromysl jako antidepresivum a zlepšuje náladu. Naše babičky ji prý přidávaly do jídla sekáčům na poli, aby jim přivolaly dobrou náladu a chuť k práci. Mimo jiné se věřilo, že dobromysl dokázala kromě dobré mysli přičarovat také lásku.
Dobromysl se dá pěstovat na zahrádce, na balkoně i v bytě. Sklízí se většinou dvakrát do roka, když je nať v plném květu. Suší se zavěšena v kyticích na dobře větraném místě ve stínu.
Využití v kuchyni
Do jídel se využívá sušená i čerstvá dobromysl. Podle Italů by bez dobromysli (oregána) nikdy nebyla pizza tou pravou. Jelikož je podobná majoránce, je ideální také do různých těstovinových nebo masitých pokrmů. Přidává se i do karbanátků. Dobromysl podporuje trávení a příznivě ovlivňuje enzymatickou činnost slinivky. Kromě toho je též součástí provensálského koření.