Věděli jste, že...
Sója patří k nejdůležitějším užitkovým rostlinám
Sója luštinatá (Glycine max.) je letnička s trojčetnými listy, nafialovělými květy a chlupatými lusky. Kultivary se liší jen barvou semen, jež obsahují jedlý olej, vitamíny a hlavně až 40 % bílkovin. Proto se sójové boby také nazývají „maso bez kosti". USA a Nizozemí patří k prvním průkopníkům výroby umělého masa ze sójové bílkoviny. Sójová mouka se přidává do chlebové a slouží k přípravě mnoha pokrmů. Dále také do sójového mléka, jehož kvašením se získá rostlinný sýr, tvaroh a jogurt. Kořenná omáčka ze zkvašené sóje je po celém světě známa jako worcesterská omáčka. Semena sóje obsahují lecitin (jako žloutek vajec), důležitý při výrobě výživným přípravků a pleťových krémů. Dále je v nich glycinin (rostlinný kasein neboli sýrovina), který se stal hlavně v Japonsku základní surovinou pro výrobu plastů.V Číně se sója pěstovala snad už ve třetím tisíciletí př.n.l. Dnes jsou její kultivary v teplých oblastech rozšířeny až k 52°s.z.š.