Věděli jste, že...
Karmín je nejedovaté, jasně červené barvivo z drogy zvané košenila. Jsou to oplozené a na slunci nebo horkou párou usušené samičky stejnokřídlého bodavého hmyzu červce
nopálovce kaktusového (Dactylopius coccus). Mrtvolky mají tvar polokulovitých, šedých až skoro černých zrnek poprášených stříbřitým voskovitým výměškem. Košenila obsahuje až 10% kyseliny karmínové, základu karmínu. Za hostitelskou rostlinu červce se většinou pokládá kulturní křovitý kaktus
nopál košenilový (Nopalea cochenillifera), původem pravděpodobně z Mexika.
Hmyz se na rostlinách množí velmi rychle, za rok poskytne dvě až tři „sklizně". Ovšem hmotnost košenily je nepatrná, na 1g asi 400 mrtvolek hmyzu!
Přírodní karmín znali v Mexiku už v dobách před příchodem Evropanů. Po rozšíření kultur červce spolu s jeho hostitelským kaktusem sloužil karmín k přípravě barev pro textilnictví a umělecké malířství. Novější výzkum ukázal, že živnou rostlinou červce byly spíše než nopál příbuzné opuncie.