Věděli jste, že...
...plody rakytníku posilují imunitní systém?
Snažíte se posílit váš imunitní systém a rádi byste se vyhnuli umělým vitaminovým preparátům? Vyzkoušejte rakytník.
Oranžové plody rakytníku pomohou před zimou zásobit tělo důležitými vitamíny a enzymy. Na pokrytí denní potřeby vitamínu C podle vědců stačí jediná bobulka rakytníku! A co víc: rakytník pročistí organismus od jedovatých látek a zlepší funkci krevního oběhu, jater i dýchacích cest.
Zdroj vitamínů
Oranžové kuličky vyrůstající na větvích opadavého rakytníku řešetlákového jsou přírodní zásobárnou vitamínů C, A, D, skupiny vitamínu B, F, K, enzymů, organických kyselin, minerálů a dalších látek působících blahodárně na celý organismus .
Obsahují přírodní alkaloid hyppophein, který se v těle přeměňuje na serotonin. Ten pomáhá v boji proti rakovině, přispívá k celkové vitalitě a dobré náladě, posiluje funkci nervového systému, má uvolňující – relaxační účinky, pomáhá tedy ke kvalitnímu spánku, působí proti depresím a také zahání migrény.
Plody rakytníku mají biostimulační účinky, pomáhají při rekonvalescenci, podporují imunitní systém, zlepšují činnost jater, žlučníku, krevního oběhu, podporují trávení. Účinné látky v plodech rakytníku také rozpouští hleny, proto jsou dobrým pomocníkem při léčbě horních cest dýchacích. Tlumí bolest, zlepšují stav kloubů, při revmatických potížích. Používají se při regeneraci pokožky, k léčbě akné a padání vlasů. Tyto zázračné bobulky pročistí celý organismus od toxických látek, pomohou nám v období zvýšených nároků těla na příjem vitamínů, celkově zlepší zdravotní stav a tím i posílí imunitní systém.
Sklizeň plodů
Oranžové bobulky na rakytníku dozrávají od konce srpna do října. Měkké kuličky drží na trnitých větvích velmi pevně a při sběru se lehce rozmačkají, proto se doporučují sklízet při poklesu teploty na 10°C. Pod keřem rozprostřeme plátno a plody jednoduše setřeseme.
Rakytníkové produkty
Nejúčinnější jsou čerstvé plody a z nich za studena lisovaná šťáva. Plody také můžeme zamrazit. Z bobulí se vyrábí rakytníková mast, olej, tinktura, sirup, nebo džem, z usušených plodů můžeme připravit čaj.