Věděli jste, že...

...petržel můžeme mít čerstvou celou zimu?

Kruspersille32Petrželka, jak jí říkáme, má v české kuchyni velké uplatnění. Nemusíme se s ní na celou zimu loučit. Několik triků nám umožní sklízet čerstvou petrželovou nať až do jara.

Petržel (Petroselinum crispum) je dvouletá, velice otužilá bylina ze skupiny kořeninových či listových druhů zeleniny. Pěstujeme ji pro její jasně zelenou, zkroucenou nať výrazné vůně a chuti, která se používá k ochucení mas, polévek, omáček, salátů, tedy téměř všech pokrmů. Ve zdravé výživě je přísadou zeleninových šťáv.

Petržel obsahuje mnoho cenných minerálů a vitamínů, např. draslík, vápník, hořčík, mangan, železo a chlór, provitamin A, vitaminy B. Čistí organismus a doplňuje živiny.

Nejznámější odolnou odrůdou, která má zároveň tu cennou vlastnost, že nejméně vybíhá do květu, je tzv. kudrnka, která má tmavě zelené, silně aromatické a kudrnaté listy.

 

Jak na to

S příchodem chladných dnů si nemusíme dělat starosti, petržel je velmi otužilá, zvládne i občasné mrazíky. Pouze v období, kdy se teploty zvláště během ranních hodin dostávají stále častěji pod nulu, je třeba zakrýt trsy fólií či skleněným poklopem a ochránit tak listy před mrazem.

Další možností je trs vyzvednout z půdy, oddělit z něj menší část a zasadit ji do nádoby umístěné za oknem. Oba způsoby samozřejmě můžeme kombinovat a mít tak jistotu stálého přísunu čerstvé zeleniny.

 

 

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner