Věděli jste, že...

...lžička medu denně působí jako elixír?

Healthy-Breakfast-HoneyZásobujte se na zimu touto zázračnou tekutinou. Med vás během zimního období udrží v kondici a dobré náladě!

Med znali a používali lidé již před 3000 lety před naším letopočtem ve starém Egyptě, dodnes se používá v přírodní medicíně.

Med je lék, posilovač imunitního systému, výjimečná hustá, sladká kapalina vytvořená činností společenstva medonosného hmyzu. Jeho výroby se zúčastní nejen včely, které nosí rostlinný nektar a pyl do úlu. Pomocí hltanových žláz a slin jej zde přeměňují na med. Kromě pylu a nektaru sbírají také medovici, sladký výměšek hmyzu jako jsou mšice nebo puklice, sající na rostlinách mízní šťávy.

 

Lepší světlý než tmavý

Kvalita medu se liší podle druhů medonosných rostlin, ze kterých byl pyl sebrán. Ty také ovlivňují jeho chuť, vůni i barevnost. Všeobecně rozšířenou nepravdou je tvrzení, že tmavý med je kvalitnější a chutnější než med světlý, květový. Opak je pravdou! Za lepší chuť může vyšší sladkost, která je ovšem dána tím, že tento tmavý med pochází právě nikoliv z květů, ale z výměšků mšic nebo puklic. Mnohem výživnější a na zdraví prospěšné látky bohatší je naopak med světlý.

 

Jak nám pomáhá

Med si umí poradit s těžkými kovy v těle, nahrazuje minerály ztracené jejich vlivem. Díky vysokému obsahu železa a hořčíku léčí anémie. Ve 100 g kvalitního medu nalezneme kolem 1,5 mg železa. Organismus je díky dlouhodobému užívání lžičky medu denně odolnější k jakékoli zátěži.

Med má antiseptické a antibakteriální účinky, pomáhá tedy při infekcích. Pomáhá při léčbě potíží horních cest dýchacích, vykašlávání, zácpě, zbavuje nás únavy.

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner