Věděli jste, že...
... fíky jsou zásobárnou vitamínů?
Fíky, plody fíkovníku smokvoně, ať už čerstvé nebo sušené, nám nejen chutnají, ale jsou i velmi zdravé.
Zdraví ukryté ve sladkých plodech
Čerstvé fíky obsahují 70 až 80 % vody a kolem 25 % sacharidů. Jsou bohatým zdrojem provitaminu A, také se mohou pochlubit velkým množstvím vitaminů skupiny B, menším množstvím vitaminu C a draslíku. V sušených i čerstvých fících najdeme poměrně velké množství aminokyselin, pektinu a vlákniny.
Okamžitá energie i přírodní léčba
Sušené fíky mají vysoký podíl jednodušších cukrů, které snadno přijímáme a metabolizujeme, běžně se ve fících vyskytuje kolem 50-70 % cukrů, jsou tedy výborným a hlavně okamžitým zdrojem energie. Sušené fíky se doporučují při zvýšené námaze, sportovní či psychické, jako rychlá energie.
Pití čaje ze sušených fíků se doporučuje při nachlazení, k uvolňování a rozpouštění hlenů při kašli a bronchitidě.
Díky „rychlým" cukrům fíky tělo nezatěžují, naopak dodávají mnoho významných vitamínů a minerálů. Vysoký obsah bílkovin nás zasytí na mnoho hodin a draslík nás zbaví pocitu hladu.
Pěstování raději v nádobě
Fíkovník smokvoň (Ficus carica) lze pěstovat na chráněném stanovišti i u nás. Stromek vysazujeme nejlépe v březnu, k jižně orientované zdi, kde smokvoni zajistíme maximální příjem slunečního svitu a tepla.
Svým olistěním působí velmi dekorativně. Je historicky doložen a stále se pěstuje v pozdně renesanční Valdštejnské zahradě v Praze. Vhodnější než pěstování na venkovním stanovišti je ale výsadba do nádob – na zimu pak rostlinu přeneseme do světlé, chladné místnosti, kde nemrzne.