Věděli jste, že...
... staří Egypťané si mysleli o lilku, že je jedovatý?
Jak na to ale přišli? Je pravdou, že lilek obsahuje kyselinu nikotinovou, ale jen velmi malé a neškodné množství.
Stručně o lilku
Lilek (Solanum melogena) je jednoletá, vysoká rostlina, která vytváří černo-fialové plody, dužnaté bobule. Patří ke stejnojmenné čeledi lilkovité (Solanaceae), stejně jako rajče, paprika či brambor (Solanum tuberosum).
Zdravý lilek
Lilek obsahuje mnoho cenných látek, které pomáhají snižovat cholesterol v těle a snižovat množství volných radikálů. Lilek jako přírodní antibiotikum pomáhá při ekzémech, čistí krev a podporuje činnost jater. Obsahuje provitamín A, vitamín B9, minerály.
Chutná vám lilek?
Plody je dobré zkonzumovat čerstvé formou lisované šťávy. Jsou dobré pečené či smažené na olivovém oleji. Aby se vytratila nahořklá chuť, doporučuje se lilek před přípravou osolit, aby pustil šťávu. Ve většinách jídel se ale příjemně nahořklé chuti, stejně jako u oliv, využívá pro jeho kořeněnou chuť. Nejlépe chutná upražený na olivovém oleji, na česneku, s rajčetem a cuketou.